Optometrie
DE ZORGVULDIGE EN MEDISCHE KIJK VAN EEN OPTOMETRIST
Voor de gezondheid van uw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt. Hij onderzoekt uw ogen op eventuele oogafwijkingen en oogziektes. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. Voor een optometrisch onderzoek heeft u geen verwijsbrief nodig. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts doorverwezen.
Wanneer gaat u naar de optometrist?
Als u klachten heeft met zien. Een optometrist beoordeelt of u een (nieuwe) brilsterkte nodig heeft, of dat er sprake is van een oogprobleem waarbij een bril of contactlenzen geen oplossing bieden.
Als u een bepaalde oogaandoening heeft of er aandoeningen in uw familie voorkomen, waarbij u risico loopt op oogklachten. De optometrist kan uw ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren.
Als u een bepaalde oogaandoening heeft of er aandoeningen in uw familie voorkomen, waarbij u risico loopt op oogklachten. De optometrist kan uw ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren.
Herkent u één van deze klachten?
- wazig of dubbel zien
- vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
- last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk
- vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven
- moeite met scherpstellen
- pijn in of rond de ogen
- hoofdpijn
- lichtflitsen
Heeft u één van deze aandoeningen of komt het in uw familie voor?
- diabetes mellitus (suikerziekte)
- hypertensie (hoge bloeddruk)
- maculadegeneratie (netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte)
- glaucoom (afwijking aan de oogzenuw die leidt tot gezichtsvelduitval)
We raden u aan om uw ogen te laten onderzoeken bij de optometrist, ook als u nog geen problemen ervaart met zien. De optometrist kan (verdere) achteruitgang van de ogen in veel gevallen helpen tegen te gaan. Bel voor een afspraak 0512 – 514 881.
Wat u kunt verwachten van een optometrisch onderzoek
Komt u voor het eerst bij de optometrist, dan krijgt u een uitgebreid oogonderzoek om eventuele afwijkingen op te sporen. Dit is het basis optometrisch onderzoek. Aan de hand van de uitkomsten wordt eventueel uitgebreider onderzoek gedaan. Tip: het kan zijn dat bij het onderzoek pupilverwijdende druppels worden gebruikt. Houdt u er rekening mee dat u tijdelijk wat wazig ziet en uw ogen gevoeliger zijn voor licht. Het is daarom verstandig een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden.
Onderdelen van het basis optometrisch onderzoek:
Amnese: vraaggesprek voorafgaand aan het onderzoek.
Refractie: de oogmeting of brilsterktemeting.
Binoculair onderzoek: onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren.
Tonometrie: het meten van de oogdruk.
Spleetlamponderzoek: onderzoek naar zowel de buitenkant als de binnenkant van uw ogen, indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels.
Evaluatie: de optometrist bespreekt zijn bevindingen en beoordeelt of verdere behandeling en verwijzing naar een oogarts, huisarts of een andere specialist nodig is.
Behandeling
(afhankelijk van de klachten en uw wensen):
- adviseren en aanmeten van een bril
- adviseren en aanpassen van contactlenzen
- adviseren om aanvullend optometrisch onderzoek te doen (bijvoorbeeld gezichtsveldonderzoek)
- adviseren ooglaserbehandeling (refractiechirurgie)
- adviseren en aanmeten low-vision hulpmiddelen
- educatie over oogafwijkingen